Een zwembadoverkapping of een rolluik?

Een zwembadoverkapping of een rolluik?

Op deze vraag is geen eenvoudig antwoord te geven, omdat er te veel factoren en persoonlijke voorkeuren een invloed hebben op ieder zijn keuze. Eén ding is echter wel zeker, namelijk dat ons klimaat het niet mogelijk maakt om op een aangename manier van een lang zwemseizoen te genieten.

Om je zwemseizoen toch met een paar maanden te verlengen en aangenaam te blijven zwemmen voor het grootste deel van het jaar, is een zwembadoverkapping of rolluik/lamellendek sterk aangeraden. Zo kan je ook op de minder mooie dagen van het jaar rustig zwemmen. Maar wat is nu de beste keuze: Een zwembadoverkapping of een rolluik? Wij raden een overkapping aan!

De voordelen van een zwembadoverkapping en waarom wij deze aanraden:

Lange levensduur: Een overkapping is over het algemeen duurder dan een lamellendek, maar een telescopische overkapping gaat ook veel langer mee. In tegenstelling tot een lamellendek, ligt een overkapping niet altijd in het zwembadwater. Hierdoor worden de materialen van een overkapping niet continu blootgesteld aan water, chemicaliën en directe verwarming van het water. Een lamellendek is echter wel onderhevig aan deze factoren en wordt uiteindelijk broos, gaat verkleuren en uiteindelijk breekt het af. Een zwembadoverkapping heeft hierdoor meestal een langere levensduur dan een lamellendek.

Meer zwemplezier: De overkapping hoeft, vergeleken met een rolluik, niet open te staan om te kunnen zwemmen. Dus ook bij regen, wind of andere weersomstandigheden kan je nog in alle comfort gaan zwemmen en genieten van aangenaam water.

Warmer water, minder energieverbruik: Onder de overkapping blijft de warme lucht als het ware gevangen, waardoor de omgeving rondom uw zwembad ook warmer blijft. Hierdoor zal u minder energie van uw verwarming (warmtepomp of warmtewisselaar) moeten gebruiken om de gewenste temperatuur te bereiken aangezien er minder warmteverlies is uit het bad.

Doordat het water enerzijds warmer blijft, heb je ook opnieuw de mogelijkheid om ook op minder mooie dagen te zwemmen en je zwemplezier te verhogen. Anderzijds, wanneer de buitentemperatuur te warm wordt, kan je de overkapping opzij schuiven, zodat het niet te warm wordt in het zwembad.

Proper zwembadwater: Vuil dat op een lamellendek valt, komt later meestal in het zwemwater terecht. Daarnaast heeft het vele kleine groeven en hoekjes, waar het vuil achter blijft hangen. Als gevolg hiervan, zal het zwembadwater ook sneller vervuilt worden. Hierdoor betekent het gebruik van een rolluik op het water meer onderhoud en verbruik van chemicaliën. Bij een telescopische overkapping zal er veel minder vuil in het water terecht komen, waardoor je zwembad heel wat minder werk en chemicaliën zal vereisen. Je zwembad blijft dus veel properder.

Eenvoudig gebruik: Een overkapping kan bijna altijd door 1 iemand makkelijk open en dicht geschoven worden. Hoewel de volledige constructie zeer stabiel en robuust is, blijft de overdekking zeer eenvoudig te openen en glijdt ze heel gemakkelijk over de rails. Door het gebruik van deze rails, kan overkapping ook niet scheef over het bad komen te staan.

Makkelijk onderhoud: Een zwembadoverkapping is eenvoudig zuiver te houden, bijvoorbeeld met een zachte borstel, een emmer/tuinslang of een hogedruk reiniger (uiteraard niet te dichtbij houden). In combinatie met een schoonmaakmiddel krijgt u de overkapping vrij eenvoudig zuiver. Een lamellendek of doek daarentegen is moeilijker zuiver te houden, waarbij doorgaans ook poetsmiddelen in het water terecht komen. We bespreken meer details over het onderhoud van een overkapping in ons artikel “Hoeveel onderhoud heeft een overkapping nodig?“.

Veiligheid: Een zwembadoverkapping kan volledig op slot gedaan worden, waardoor kinderen en huisdieren niet in of rond het zwembad kunnen op de momenten dat u niet aanwezig bent.

Bescherming tegen UV-stralen: Bovenop de voor de hand liggende bescherming van kinderen en dieren, bieden onze overkappingen ook nog bescherming tegen schadelijke UV-straling van de zon. De overkappingen zijn UV-beschermend, maar laten toch optimaal het licht door.